Защо е толкова важен правилният парфюм!

Всеки от нас е влюбен в някаква миризма, която влия на сетивата му и предизвиква приятни усещания. Всяка една жена е попадала в ситуация да усети мъжки парфюм, който да напомни за стари трепети. Интересен факт е, че притежаваме памет, която улавя индивидуалния аромат на хората, с които сме близки, включително и техните парфюми. Дори да не виждаме или чуваме, можем да усетим и разпознаем човек само по миризмата му. Освен това, когато харесваме някого, ние започваме да обичаме и миризмата му. Вероятно на всеки му се е случвало да усети някакъв парфюм в пространството, и мирисът да извика в главата му образа на определен човек.

Ето защо е много важно с какви аромати решавате да представите себе си, в лицето на парфюма, който използвате. Едни хора харесват сладникави аромати, други силни и натрапчиви, трети леки и свежи, но винаги такива, които по определен начин изразяват личността ни. Забелязали ли сте, че използвайки дълго време един парфюм, вие спирате да усещате миризмата му? То е сякаш, тя стои няколко минути върху вас и после се изпарява. В действителност, това не е вярно. Особено качествените, хубави парфюми, остават върху нас през целия ден. Ние обаче свикваме с този мирис и той става недоловим за сетивата ни. Не така усещат нещата околните обаче. Те винаги „отчитат” уханието ни и го закодират в своята памет.

Обърнете внимание, че първо в стаята влиза ароматът на един човек, а след него и физическото му аз. Ако се замислите ще видите, че по тази логика, първото впечатление всъщност е това, как миришеш и дали това се харесва на околните. Парфюмът е основна част от козметичните процедури на хората и грижата за красотата им. Това е така не само днес, но е било и много назад във времето. Освен това не важи само за жените, а и в пълна степен за мъжете.

Човекът, независимо от епохата, в която е живял, винаги се е интересувал от естетика и красота. Търсил е наслада от визуалното, слуховото, тактилното и обонянието. Така се е зародило изкуството да рисуваш, музиката, готварството, парфюмерията и произвеждането на различни материи. Още древните вождове са рисували лицата си, за да изглеждат красиви. Всъщност, ако приемем това за вид макиаж, може своеобразно да кажем, че в този период са се гримирали само мъжете. По-късно жените са започнали да покриват лицата си с всевъзможни гримове и мазила, за да покрият несъвършенствата и кожните проблеми от некъпането. Миризмата, която се носела от мъжете пък, била убивана и покривана с тонове парфюм, който блокирал неприятното и оставял усещане само за него.

Интересен факт е, че жените имат като че ли по-силно обоняние и усещане за парфюми от мъжете. Мъжете от своя страна, винаги държат да имат скъп и качествен парфюм, който да се усеща отдалече. В много случаи те харесват един определен парфюм и си купуват и използват само него с години. Мъжките парфюми, въпреки, че имат същото разнообразие като женските, рядко могат да се определят като неприятни или натрапливи. За жените всеки техен парфюм, извиква образ на мъжество и ги привлича още повече. Ето защо един уважаващ себе си мъж, трябва да държи не само на добре поддържан външен вид, но и на уникален парфюм, който да го презентира.

No Comments Yet

Comments are closed