Как да се възстановим бързо след грип

Защото, ако след другите вируси за седмица се оздравява, то грипът не се шегува. Може да се влачите и месеци полуболен, полуздрав. Затова се стягайте, помогнете на организма да преодолее последиците от боледуването и той ще ви се отблагодари.

На първо място, избягвайте срещи с нови вируси. Те точно това търсят –изтощен организъм. При възможност спрете децата от детска ясла и градина, особено ако са боледували тежко и продължително. Избягвайте места с много хора – молове, кина, театри, събирания. Стойте надалеч от кихащи, кашлящи и смъркащи колеги и приятели. Мийте постоянно ръцете.

Дайте шанс на организма да преодолее бързо последиците от грипа.

Почивайте повече, спете по-дълго от обичайното, отложете задачите с голямо натоварване (стрес), поглезете се, отдайте се на любимото си хоби (релаксация).

Децата, особено “градинските”, вече са изкарали по няколко настинки и на практика са с постоянно течащи нослета. И естествено са метнали няколко вирусчета към вас, за да сте солидарни. А който е изкарал и грип, е издърпал късата клечка.

Използвайте слънчевите дни, излезте на разходка на чист въздух, поиграйте с децата навън, раздвижете се да засилите кръвообрaщението. Така ще натрупате и витaмин Д, той е полезен за имунитета, а слънцето е естествен антидепресант. Увреденият от грипа организъм се нуждае от свеж и чист въздух, проветрявайте често.

Посетете сауна за изчистване на токсините, направете си парна баня. Доказано е, че парите в турската баня помагат за изхвърлянето на вирусите.

И разбира се, храната.

Обърнете внимание на качественото, здравословно хранене повече от друг сезон в годината.

Българското кисело мляко е една от най-полезните храни след грип. Лактобацилите нормализират чревната флора и укрепват имунитета. За да сте сигурни, че млякото е истинско, избирайте опаковки, на които пише, че е по БДС. За разлика от киселото мляко обаче, прясното и останалите млечни продукти образуват допълнително слуз в организма (вече си имате достатъчно в носа и бронхите), така че ги избягвайте.

Да не забравяме и класиката при настинки – чесънът, поне 3-4 скилидки дневно. Могат да се сложат в млечна салата, така се притъпява лютивото.

Другата класика – медът, също има голяма полза в борбата с грипа. Освен в чайове (не горещи), медът може да се приема и по лъжичка сутрин на гладно, стига да не ви дразни стомаха. Отлична рецепта за добър имунитет е настърган джинджифил, смесен с мед.

Витамините се доставят от плодовете и зеленчуците. Най-добре е да се консумират цели заради целулозата, полезна за изчистване на червата, но и чаша фреш е добро решение.

Няколко чаши билков или зелен чай осигуряват антиоксидантите, така необходими след боледуване, а много билки имат противовъзпалително и откашлично действие.

Разнообразното хранене осигурява всички необходими съставки за здрав организъм.

Ако прибавите и нещо пикантни като люти чушки, още по-добре. Но има храни, за които трябва да забравите, ако сте боледували наскоро. На първо място това са сладките тестени изделия. Те предизвикват гниене в червата и образуване на токсини. Консервантите, подобрителите, овкусителите и всичката химия в готовите храни само ще забавят оздравителния процес.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>