Парфюми с феромони – що е то?

Има поговорка, която гласи, че „Красотата е в очите на гледащия“. Безспорно е така, но привличането не се базира само на това, което виждат очите ни. Другите могат да ни привлекат и заради начина, по който звучат. Има и още един фактор, който играе ключова роля при привличането между индивидите от всеки вид – ароматът.

При повечето животни миризмата е основният метод при намирането на партньор. Всички сме чували за феромоните и за тяхното значение при привличането между хората. Но дали изкуствените феромони – в парфюми и одеколони – наистина оказват влияние върху тези, които се опитваме да привлечем?

Феромоните са вещества, които се отделят от кожата. Те се „улавят“ от рецепторите на органите на обонянието, които изпращат сигнал в мозъка. Животните се намират дори когато са на голямо разстояние едно от друго, именно чрез феромоните.

Ароматът, който носят феромоните, е едва доловим, много дискретен е, дори неразличим. Парфюмите и дезодорантите, които използваме, ги подтискат. А през зимата облеклото ни ги „затваря“. Стресът, умората, депресиите, приемът на лекарства оказват влияние върху синтеза на феромони. Това съответно се отразява на способността ни да привличаме срещуположния пол.

Заради всички тези фактори, поради които „губим“ част от така важните ни феромони, преди години учените се захващат с разработката на синтетични варианти на феромоните. След проведените изследвания се оказало, че действително жените, които ползвали парфюми с феромони, се радвали на по-голямо внимание от страна на мъжете.

Естествено, парфюмерийните компании се възползват от доказания ефект на феромоните в парфюмите и в днешно време може без проблем да намерите парфюми на различни марки и с най-разнообразни аромати, които съдържат изкуствени феромони.

Ползата от тези парфюми не е само една. Учените смятат, че употребата на продукти с изкуствени феромони стимулира естественото производство на феромони в тялото. При дългогодишните връзки партньорите привикват с естествените феромони на другия. В такива случаи добавянето на синтетични феромони може да повлияе благоприятно на привличането между двамата. Освен това се смята, че феромоните оказват положително въздействие върху цялостното състояние на организма – намаляват стреса, енергизират и тонизират тялото.

Наблюдава се голям интерес към продуктите с изкуствени феромони както от жени, така и от мъже на всякаква възраст. Наличието на феромони в парфюмите не налага ограничаване на ароматите, напротив – предлага се избор за всеки вкус и настроение.

Феромоните, освен в парфюми, могат да бъдат добавяни и в други продукти, като например червила за устни или кремове. Асортиментът на пазара от продукти, съдържащи тези съблазняващи вещества, става все по-широк. Изглежда, че при доста хора ефектът е задоволителен. А учените продължават да бъдат разделени на два лагера – едните са убедени в действието на изкуствените феромони и засилването на сексуалното привличане в срещуположния пол, докато други по-скоро вярват, че на чисто физическо ниво не е възможно такова въздействие.

При всички положения не пречи да опитате. Дали ще привлечете желания партньор, или просто ще допринесете за доброто си настроение – какъвто и да е резултатът, е сигурно, че няма да ви навреди. Изберете любимия си аромат и се наслаждавайте на благоуханието. А ако забележите и други ползи, споделете ги с приятелите си, за да могат да се възползват и те!

No Comments Yet

Comments are closed