Храни за здрава кожа

Ето една чудесна причина да се отбиете до супермаркета днес: някои видове храни съдържат съставки, които спомагат кожата да бъде здрава и гладка.

Ягоди

Ягодите съдържат повече витамин С на порция отколкото портокала или грейпфрута. Хората, които ядат повече храни, богати на витамин С, имат по-малко бръчки и състарена кожа от останалите. Витамин С се преборва със свободните радикали, които разрушават клетките и колагена, което води до появата на бръчки. За по-гладка и мека кожа, слагайте маска от ягоди, боровинки или малини на лицето веднъж-два пъти седмично. Яжте храни, богати на витамин С.

Зехтин

Антиоксидантното и противовъзпалително действие на зехтина са полезни не само за организма, но и за кожата. Древните римляни дори масажирали кожата си с течността. При продължителна употреба кожата става по-мека и сияйна. Освен това, консумацията на зехтин помага за намаляването на възпаления и унищожава свободните радикали.

Зелен чай

Чашата зелен чай не само успокоява. Напитката е пълна с андиоксиданти срещу възпаления. Според изследвания, редовната употреба на зелен чай значително намалява риска от рак на кожата. А ако добавите и малко цитрусов сок, антиоксидантите имат по-дълготраен ефект и остават продължително време в организма.

Тиква

Оранжевата багра на тиквата се дължи на кератиноиди, растителни пигменти, забавящи стареенето, които помагат да неутрализирането на свободните радикали. Тиквата е пълна с витамини С, Е и А, както и силни ензими, които пречистват кожата. Освен това, тиквата има и хидратиращи свойства.

Нар

Нарът е един от най-богатите на антиоксиданти плодове. Според изследвания, сокът на плода има повече антивъзпалителни оксиданти от червеното вино или зеления чай. Хапвайте свеж нар или го използвайте за ексфолиант два или три пъти седмично за премахване на мъртвите клетки.

Източник: Health.com

No Comments Yet

Comments are closed