5 сигнала, че страдате от психическа зависимост от друг човек

Модерният човек е зависим към телефона си. Не може да излезе навън без него, не може да прекара повече от 5 минути, без да „скролне“ по екрана, за да провери „нотификациите си“. Съвременните хора страдат от зависимости към какво ли не, но най-опасна и трудна за разпознаване е психическа зависимост от друг човек.

Какво означава психическа зависимост от друг човек?

Да си психически зависим към друг човек означава да не си свободен. А това е в разрез с всички човешки норми. Как да разберем, че сме зависими от някого, бил той дори член на семейството ни?

1. Не можем да вземем самостоятелно решение за нищо, без да се допитаме до дадения човек

Ако ви е трудно да решите дали може да излезете с приятелки в петък вечер, да си поръчате китайки или дори да изпиете чаша вино, без да се допитате до някой друг, то със сигурност вие страдате от психическа зависимост. Това чувство е измамно и е продиктувано от желание за власт и манипулация над вашата личност. Не се оставяйте да бъдете манипулирани. Вие имате право да вземате собствени решения. Всяко човешко същество се ражда свободно – помнете го.

2. Създава у вас усещане за вина

Ако някой ваш близък човек ви кара да се чувствате виновно, когато преследвате своите мечти и желания, то това е сигнал, че изпитвате психическа зависимост към него. Вменяването на вина у друг човек е свързано отново с желанието за доминация и подчинение.

3. Поставя ви условия

Какво означава това? Че ако направите нещо, ще направи нещо друго. Това е класическа формула за манипулация, чиято крайна цел е да бъдете психически зависими. Не го позволявайте. От вас зависи.

4. Съобразявате се с чуждите желания

Често, вместо да вземем под внимание собствените си интереси, сме принудени да се съобразим с другия (партньор, близък, приятел, роднина и пр.). Ако това става всеки път, време е да се замислите и да осъзнаете, че страдате от психическа зависимост към друг човек. И да вземете мерки.

5. Постоянно ви вълнува как изглеждате в очите на другите

И тук не говорим само за външен вид, а за поведение. Не позволявайте да ви насаждат комплекси за малоценност. Всеки човек е важен. Всеки има глава, с която да мисли и да взема решения, поемайки последиците от тях. В това е смисълът на живота. Никой друг няма право да ви казва какво да правите или как да го правите.

Как да се справите?

Напомняйте си, че сте свободен човек, който заслужава да живее щастливо, а не под чужд натиск и друг живот. Ако все пак ви е трудно да се справите, доверете се на професионалната помощ на център „Живa“, където ще намерите подходящо решение за справяне със ситуацията. При всички случаи алкохола и другите медикаменти не са решение.
Животът ни е един, затова трябва да го живеем, както намерим за добре!

No Comments Yet

Comments are closed